Salgó Eresztvény

 boszorkany120A Medves-fennsík Magyarország és Európa legnagyobb területű bazaltplatója Magyarország és Szlovákia határán. 
A fennsík nagy része 520–570 méter. Itt található Salgó vára a Somoskői vár és a Boszorkány-kő bámulatos panorámával.

Somoskő látványos, vulkáni csúcsra épült középkori vára pár méterre került a trianoni határ mögé.....

 Évtizedekig csak a falu széléről lehetett csodálni, ma már szerencsére a határok átjárhatóságával,
 szintén Szlovákiához tartozó geológiai érdekességet, a bazaltorgonákat és a kőtengert gond nélkül meglátogathatjuk az impozáns várromot és a hegy oldalában,

Edzésterv5KmSomoskő első várát a Kacsics nemzetség építette a 13. század második felében. Az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a bazaltoszlopokat is felhasználták. Az Árpád-ház kihalása utáni belháborúk során a Csák birodalomhoz tartozott, majd 1320-ban foglalta vissza Károly Róbert serege. Az uralkodó a Szécsényi családnak adományozta a várat, akik a 15. század közepéig lakták. A birtokot később a Losonczyak kapták meg, majd az erődítményt a török háborúk idején a végvárrendszerhez kapcsolták, megerősítésére ágyútornyokat és körbástyát építettek.

A török 1554-ben sorra elfoglalta a környező várakat, Füleket, Salgó várát, Somoskő azonban közel 20 évig dacolva a túlerővel, sikeresen kitartott a két ellenséges vár között. Ekkoriban élt falai között Losonczy István özvegye két leányával, itt ismerkedett meg velük az ifjú Balassi Bálint, aki Anna iránt érzett viszonzatlan szerelem ihletében írta a Júlia-verseket, a korai magyar nyelvű szerelmi líra gyöngyszemeit.

 

sígchdfhdfbafh

6.1 km, n/a

twetw 

GPX Track